Ντράφι, 20 Ιουλίου, 2011

Δήμαρχον Ραφήνας-Πικερμίου Κύριο Γεώργιο  Χριστόπουλο.

Αντιδήμαρχον Ραφήνας-Πικερμίου κ. Δ. Σακκά, (αρμόδιο για την  καθαριότητα)

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Αξιότιμοι Κύριοι ,

Αφορά:   Κοπή/αποψίλωση Ξηρών Χόρτων κατά μήκος των  Οδών & Αρτηριών  Ντραφίου για την πρόληψη των  πυρκαγιών

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι πάρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής μας παραπονούνται και διαμαρτύρονται έντονα διότι, από τον Μάιο μέχρι προ δύο ημερών, ο Δήμος  Ραφήνας-Πικερμίου, παρά τις επανειλημμένες και συνεχείς εκκλήσεις μας προς τις υπηρεσίες και το πολιτικό προσωπικό και τους υπευθύνους του Δήμου μας, δεν έχει προβεί ως όφειλε και υπεχρεούτο , στην συστηματική κοπή και συλλογή των ξηρών Χόρτων, (που έχουν γιγαντωθεί λόγω των περυσινών βροχοπτώσεων), κατά μήκος και εκατέρωθεν των βασικών Αρτηριών και όχι μόνον, του Ντραφίου. Τις τελευταίες μόλις ημέρες δύο εργάτες ξεκίνησαν, με αργό ρυθμό, τις εργασίες και φυσικά με τους ρυθμούς αυτούς δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός ούτε καν τον Σεπτέμβριο. Τονίζομε ότι τα ξηρά χόρτα με την συσσωρευμένη, εύφλεκτη καύσιμη μάζα αποτελούν βεβαία απειλή  αναφλέξεως και μεταδόσεως πυρκαγιάς εις τον Οικισμό μας, που θα προκληθεί είτε λόγω τυχαίου γεγονότος από πιθανή απροσεξία η και εγκληματική αδιαφορία/αμέλεια κάποιου διερχομένου οδηγού από τους πολλούς εκείνους, που διασχίζουν το Ντράφι από την Λ. Μαραθώνος προς Πεντέλη, είτε από σπινθήρα που θα προκληθεί από εργασίες κάποιων εργατών οικοδομών ή τέλος και από κάποιο σπασμένο γυαλί. Υπενθυμίζεται ότι ο Οικισμός μας στο Ντράφι βάλλεται συχνά από ισχυρούς Β.Δ. & Β.Α. ανέμους - (όπως συμβαίνει πχ τις τελευταίες 10-15 ημέρες) - που βεβαίως μεταδίδουν αστραπιαίως τις φλόγες. Όλοι δε γνωρίζομε ότι εάν η φωτιά δεν ελεγχθεί εγκαίρως και δη αμέσως με την έναρξή της και μάλιστα στα πρώτα 10- 15 λεπτά, δύσκολα πλέον ελέγχεται και εύκολα επεκτείνεται και μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις και να εξελιχθεί ενδεχομένως ακόμη και σε Εθνική τραγωδία. Αυτό ακριβώς έγινε προ ολίγων μόλις ημερών στην Ναυτική Βάση στο Μαρί της Κύπρου, όπου η πυρκαγιά ξεκίνησε έξω από την Βάση, από ξηρά χόρτα που δεν είχαν αποψιλωθεί ! Απολογισμός της τραγωδίας : 13 νεκροί, άνω των 60 σοβαρά τραυματισμένοι, τεράστιες υλικές ζημίες σε μεγάλη ακτίνα γύρω από την Βάση και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του παρακειμένου Στ

αθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενεργείας.

Μας απαντούν προφορικώς από τον Δήμο ότι για την αποψίλωση στο Ντράφι δεν υπάρχει εσκεμμένη ολιγωρία, αλλά είναι θέμα ελλείψεως προσωπικού του τμήματος καθαριότητος,(το οποίο διαθέτει 3 μόνον άτομα), αλλά και γενικότερης ελλείψεως πόρων και κονδυλίων του Δήμου για την συλλογή των απορριμμάτων. Εμείς, ως Σύλλογος, σεβόμεθα μεν την εξήγηση αυτή και κατανοούμε απολύτως τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδοτήσεως, που αντιμετωπίζει η νέα Δημοτική μας Αρχή λόγω των οικονομικών περιορισμών που σας επιβάλλει ο νέος Καλλικρατικός Νόμος, Εξ  όσων γνωρίζομε όμως, στον Δημοτικό προϋπολογισμό υφίστανται εγκεκριμένα κονδύλια για καθαρισμούς και προληπτική πυροπροστασία. Εντούτοις η Περιφέρεια ή το Υπουργείο Εσωτερικών, (δεν γνωρίζομε ακριβώς), δεν επιτρέπει την αποδέσμευση/εκταμίευση των κονδυλίων αυτών. Πρόσφατα δε κατατέθηκε και σχετική επίκαιρη  ερώτηση στην Βουλή του τέως Υπουργού & Βουλευτού κ.Γείτονα για το Υπουργείο Προστασίας Πολίτου, στην οποία απήντησε ο Υφυπουργός κ. Όθωνας.

Το θέμα όμως αυτό είναι προφανές ότι αφορά κυρίως στην Πολιτική Προστασία δια την πρόληψη των πυρκαγιών.

Είναι δε σ’ όλους μας γνωστό, ότι η πρόληψη είναι πολλαπλά φθηνότερη από την καταστολή των πυρκαγιών. Αυτονόητο βεβαίως ότι η καταστολή είναι πολλαπλασίως  ακριβώτερη.

Στις συνεχείς διαμαρτυρίες  των συμπολιτών  μας, εμείς  τους  ενημερώνομε για τα υφιστάμενα προβλήματα χρηματοδοτήσεως του Δήμου και τους παρακαλούμε να επιδείξουν ανοχή, αλλ’ όμως υποχρεούμεθα από αυτούς να σας ανταπαντήσωμε ως εξής: «Λυπούμεθα πολύ, αλλά δια τους περισσοτέρους κατοίκους του Οικισμού μας, οι ανωτέρω οικονομικές  δυσκολίες εισπράττονται ως «προφάσεις» και ως «ολιγωρία», διότι πιστεύουν ότι το αυτονόητο χρέος και το ιερό καθήκον της Δημοτικής Αρχής είναι να πράξει εγκαίρως το πάν, προκειμένου να επιτύχει το αναγκαίο αποτέλεσμα, να προβεί μάλιστα ακόμη και σε κινητοποιήσεις ή ενδεχομένως και εράνους, ειδικά όταν το διακύβευμα είναι τόσον υψηλό, δηλαδή εξόχως πιθανή απώλεια ζωής και βεβαία απώλεια περιουσίας και σοβαρή καταστροφή του Περιβάλλοντος και κατά συνέπεια και του πολύτιμου αγαθού εν ανεπαρκεία δηλ. του οξυγόνου της περιοχής ! ».

Εδώ υπάρχει το πρόσφατο έξοχο παράδειγμα εράνου για το ΚΑΠΗ Πικερμίου. Αξίζει λοιπόν να αναδείξωμε και να χειροκροτήσωμε την όντως αξιέπαινη  αυτή πρωτοβουλία των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Μαγκαφώση, Μητσάκη, Τσιριγώτη καθώς και του Δημάρχου κ. Χριστόπουλου, οι οποίοι, σε συνεργασία με συμπολίτες μας επιχειρηματίες & οικονομικούς παράγοντες της Κοινότητας μας, μπόρεσαν με εράνους και ιδιωτικές χορηγίες να καλύψουν το κόστος για τα θαλάσσια λουτρά της τρίτης ηλικίας του ΚΑΠΗ, τα οποία δεν θα  μπορούσαν αλλιώς να υλοποιηθούν, λόγω ακριβώς της ελλείψεως των αναγκαίων  Δημοτικών πόρων. Μιαν ανάλογη λοιπόν ωραία ιδιωτική πρωτοβουλία για εράνους και ιδιωτικές χορηγίες θα μπορούσε να εφαρμόσει, η Δημοτική Αρχή σας, προσωρινά, μέχρι την αποδέσμευση/εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων και για την αποψίλωση των ξηρών χόρτων, με στόχο την Πολιτική Προστασία δια την πρόληψη των πυρκαγιών. Εφόσον υλοποιηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία, ο Σύλλογός μας ευχαρίστως θα συμβάλει στην προσπάθεια αυτή συμμετέχοντες με το συμβολικό ποσόν των 500,- Ευρώ, από  το πενιχρό του ταμείο.

Σημειώστε ότι αρκετά μέλη του Συλλόγου μας, κατά τους θερινούς μήνες και το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου, είμεθα εθελοντές πυροφύλακες συμμετέχοντες ενεργά  στην Πολιτική Προστασία, δεσμευόμενοι να εκτελούμε βάρδιες παρατηρήσεως από το πυροφυλάκειο της Διώνης, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΠ για τον έγκαιρο εντοπισμό & τον άμεσο έλεγχο εστιών. Επιπροσθέτως, ο Σύλλογος μας, κάθε άνοιξη, ενημερώνει και προτρέπει τα μέλη του να φροντίσουν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και τα όμορα, από τα ξηρά χόρτα, ώστε να αποφευχθούν οι τυχόν κίνδυνοι η έστω να μειωθούν κατά το δυνατόν, οι συνέπειες των πυρκαγιών. Η Δημοτική Αρχή λοιπόν, αλλά και όλοι οι λοιποί αρμόδιοι, οφείλουν να μην εφησυχάζουν, αλλά αντιθέτως να απαιτήσουν από την Περιφέρεια/λοιπές Υπηρεσίες - με κάθε δυνατό νόμιμο μέσο - την καταβολή των αναγκαίων κονδυλίων προληπτικής πυροπροστασίας. Η Δημοτική Αρχή απαιτεί από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες για λογαριασμό των Δημοτών και δεν επαιτεί. Η Δημοτική Αρχή οφείλει, για λογαριασμό και για την προστασία των Δημοτών της, να διεκδικήσει, να διαμαρτυρηθεί, να φωνάξει, να απειλήσει, ενδεχομένως δε ακόμη και να «εκβιάσει», ζητώντας δυναμικά από την Περιφέρεια, είτε να αναλάβει αυτή η ιδία, με δικό της προσωπικό, την αποψίλωση των Χόρτων, είτε να καταβάλει αμέσως στον Δήμο τα απαιτούμενα χρήματα για την πληρωμή εξωτερικών εργολάβων (όπως πχ εφαρμόζει εν προκειμένω ο Δήμος Πεντέλης).

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικισμός μας έχει υποστεί μέχρι τώρα, σοβαρές καταστροφές  μετά  από τις συχνές δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 20 χρόνων ( 1992, 1995, 1998, 2007 και ι δ ι α ι τ έ ρ ω ς  της τελευταίας, λίαν καταστροφικής μάλιστα, του 2009).

Θλίψη, αγανάκτηση αλλά και δικαιολογημένη οργή διακατέχει ακόμη τους Πολίτες του Πικερμίου, μετά τα τραγικά αποτελέσματα της φοβερής πυρκαγιάς του 2009 στην περιοχή μας.

Οι περιοχές Ντράφι και Αγίου Σπυρίδωνα του Πικερμίου, μέσα σε λίγες μόλις ώρες την πρώτη μόνον ημέρα, (στις 23/8/09), μετεβλήθησαν σε «κρανίου τόπον». Ουσιαστικά εγκαταλελειμμένοι οι κάτοικοι στο  Ντράφι, τόσο κατά  την διάρκεια, όσο και αμέσως μετά την πυρκαγιά, μόνοι τους, αφημένοι στο Έλεος του Θεού, ηρωικά αγωνιζόμενοι και αβοήθητοι ακόμη και από την Π.Υ., με ελάχιστα μέσα στην διάθεσή τους, με φτυάρια & σκαπάνες και με κάποιους υποτυπώδεις ελαστικούς σωλήνες και με το ελάχιστο νερό που διέθεταν, (με την φωτιά κάηκαν οι κολώνες της ΔΕΗ με συνέπεια να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και φυσικά και η υδροδότηση του Οικισμού μας), μπόρεσαν και έσωσαν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους ! Αλλά, και αφού πέρασε το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας και πάλι δεν ενεμφανίσθησαν τα πυροσβεστικά μέσα και οι δυνάμεις των πεζοπόρων τμημάτων για να σβήσουν τις επιμέρους φωτιές & τις αναζωπυρώσεις. Την επομένη μόνον ημέρα, (24/8/09), και «κατόπιν εορτής», κατέφθασαν εν τέλει κάποιες πυροσβεστικές αντλίες από μακρινούς δήμους (Κόρινθο, Ελευσίνα, Θήβα, Λαύριο) - οι οποίες, σημειώστε το αδιανόητο, δεν διέθεταν ούτε καν νερό - η  δε Διώνη αλλά και το Κεντρικό Πικέρμι σώθηκαν από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair, μόνο μετά από την προσωπική παρέμβαση του τότε συμπολίτου μας, αειμνήστου Μιλτιάδη Έβερτ.

Οι ζημιές από τη φωτιά, λόγω της ολιγωρίας των τοπικών Αρχών και της Π.Υ. ήταν: Στο Ντράφι ένα σπίτι ολοσχερώς καμένο, ένα σπίτι με πολύ μεγάλες καταστροφές και τριάντα τρία και πλέον σπίτια, με μικρότερες ζημιές. Η Περιβαλλοντική καταστροφή του Οικοσυστήματος του Ντραφίου και γύρω από τον Βαλανάρη, ήταν τεράστια. Αποτεφρώθηκε ολοσχερώς το μεγαλύτερο μέρος του πράσινου του Ντραφίου. Κάηκαν επίσης πολλά άγρια ζώα της τοπικής πανίδας του δάσους : αλεπούδες, λαγοί, νυφίτσες, ασβοί, χελώνες,ερπετά, σκαντζόχοιροι, πέρδικες, κοτσύφια, αηδόνια, καρακάξες, κουκουβάγιες κ.α.. Στον Άγιο Σπυρίδωνα ένα σπίτι με σοβαρές ζημιές και μερικά με ελαφρότερες. Αποτεφρώθηκε επίσης ικανό μέρος του πράσινου. Μεταξύ των άλλων κάηκε και αχρηστεύθηκε το μεγάλο πυροσβεστικό όχημα της Κοινότητας.

Οι τραγικές εικόνες αυτές, (όντως αδιανόητες γι’ αυτούς που δεν τις βίωσαν), οι οποίες μας αναγεννούν τα αισθήματα οδύνης, απογνώσεως αλλά και δικαιολογημένης οργής κατά των υπευθύνων, μας δηλητηριάζουν τη ζωή κάθε καλοκαίρι, όταν νοιώθουμε την απειλή να επικρέμαται για τη ζωή και την περιουσία μας. Αυτές τις δραματικές καταστάσεις, όπως προφανώς αντιλαμβάνεσθε,  για κανένα απολύτως λόγο, δεν επιθυμούμε να ξαναζήσουμε. Μία τυχόν νέα πυρκαγιά θα έχει ως συνέπεια --εκτός από την διακινδύνευση της υγείας μας, της σωματικής μας ακεραιότητας και την καταστροφή των σπιτιών μας-- και την ολοσχερή πλέον αποψίλωση της περιοχής μας από την δασική  βλάστηση, η οποία ήδη αναφύεται στην περιοχή, όχι μόνο με φυσικό τρόπο, αλλά και με πολλές εθελοντικές δενδροφυτεύσεις νέων δενδρυλλίων, που έγιναν τόσο από την Κοινότητα, όσο και από τον Σύλλογό μας, με χρήματα και προσωπική εργασία των μελών μας, μέσα στο 2009 & 2010.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, Αξιότιμοι Κύριοι,

Για τους πιο πάνω αναφερομένους λόγους, έχομε την θερμή παράκληση να φροντίσετε, χωρίς άλλη καθυστέρηση και όχληση, για την άμεση, συστηματική και αποτελεσματική αποψίλωση & αποκομιδή των ξηρών Χόρτων και την έγκαιρη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων και σας καλούμε να επιληφθείτε του σοβαροτάτου αυτού θέματος Πολιτικής Προστασίας & πρόληψης των πυρκαγιών.,

Η πυρασφάλεια είναι ένα θέμα έκτακτης ανάγκης και προτεραιότητας διότι διακυβεύονται όχι μόνον περιουσίες, (ακριβοπληρωμένες και αγρίως φορολογούμενες ), αλλά και ανθρώπινες ζωές !  Στην Ηλεία, τα ανθρώπινα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2007, ανήλθαν σε 69 ! ψυχές.

Αναρωτώμεθα: Γιατί άραγε θα πρέπει να καταλήγωμε πρώτα να θρηνούμε αθώα θύματα επειδή «κάποιοι» δεν εξετέλεσαν το αυτονόητο καθήκον τους για την πρόληψη της καταστροφής, ενώ στην συνέχεια και πάντα κατόπιν εορτής, να εμφανίζεται η Πολιτεία, υποσχόμενη – υποκριτικά - την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων;

Συνεπώς, δεν επιτρέπεται καμμία απολύτως ολιγωρία, αμέλεια ή αδράνεια, πολύ δε περισσότερο η απόπειρα «απεμπόλησης της ευθύνης», με διάφορες δικαιολογίες, που λαμβάνονται ως «απάντηση» στις εκκλήσεις των συμπολιτών μας, από κάποιους εκ των «υπευθύνων» του πολιτικού προσωπικού του Δήμου.

Κύριε Δήμαρχε,

Γνωρίζοντας την προσωπική σας ευαισθησία στα θέματα Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας & πρόληψης των πυρκαγιών, αναμένομε τις επείγουσες προληπτικές ενέργειες των υπευθύνων του Δήμου για την αποφυγή, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, του καταστροφικότερου και πλέον επικίνδυνου και δυστυχώς συχνότατου - κατά τους θερινούς μήνες - φαινομένου της πυρκαγιάς  στην ευαίσθητη περιοχή μας,  το οποίο δικαίως απασχολεί τους κατοίκους του Οικισμού μας.

 

Θεόφιλος Σαραντίδης             Φίλιππος Αναστασίου

Πρόεδρος  ΔΣ                         Γεν. Γραμματεύς  ΔΣ