Προς
Ντράφι 10 Σεπτεμβρίου 2009
Υπουργείο Εσωτερικών
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

Υπ' όψιν κου ΤούνταΚοιν/ση

Περιφέρεια Αττικής
Πυροσβεστικό Σώμα
Νομαρχία Aνατ.Αττικής
Κοινότητα Πικερμίου

Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε κατά την πυρκαϊά του Αυγούστου 2009 που ξεκίνησε από το Γραμματικό και κατέληξε στη λεωφόρο Μαραθώνα στο Πικέρμι δημιουργήθηκαν μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον αλλά και στο Ντράφι, οικισμό του Πικερμίου, στον οποίο δραστηριοποιείται ο σύλλογος μας. Το Ντράφι δεν είναι η πρώτη φορά που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από πυρκαϊές καθόσον επαναλήφθηκε η κατάσταση του 1995, 1998 και άλλες μικρότερες με αποτέλεσμα η περιοχή μας να γίνει και σήμερα για μια ακόμη φορά ένας μαύρος «πνεύμονας» στερούμενος οξυγόνου και πράσινου. Το αξιοσημείωτο των τραγικών αυτών καταστάσεων είναι ότι ο οικισμός Ντράφι υφίσταται τις μεγαλύτερες καταστροφές και εύλογα προκύπτει πάντοτε το ίδιο ερώτημα «Γιατί πάντοτε αφήνεται το Ντράφι απροστάτευτο σε σχέση με τις γύρω περιοχές».

Προκειμένου να εξετασθούν από την αρμόδια υπηρεσία τα περιστατικά που έχουμε εντοπίσει στις προηγούμενες αλλά και στην τελευταία πυρκαϊά και να λάβουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις αλλά να καταλογισθούν και οι ευθύνες, σας γνωρίζουμε και ερωτούμε τα παρακάτω:

1. Το Σάββατο, 22-8-2009, πριν η φωτιά φτάσει στο Πεντελικό πίσω από Ντράφι δηλώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ ότι αρκετά πυροσβεστικά περίμεναν στο γερμανικό νεκροταφείο. Η αντίδραση των πολιτών ήταν έντονη, ακόμη και στη Σταμάτα που κινδύνευε εκείνες τις ώρες, καθόσον έχουν την γνώμη ότι έπρεπε να ασχοληθούν στις απειλούμενες περιοχές (Σταμάτα, Διόνυσο κλπ) και να καθυστερήσουν την προώθηση της φωτιάς οπότε θα περνούσε από την κορυφογραμμή του Πεντελικού την Κυριακή πρωϊ και θα υπήρχε ευχέρεια δράσης των ιπτάμενων μέσων.

Ερώτημα: Για ποιο λόγο ενήργησε έτσι ο ΣΠΑΠ ο οποίος είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει όλα τα μέλη του και όχι μόνο την Πεντέλη; Γιατί δεν διέθεσε τα πυροσβεστικά στις απειλούμενες περιοχές για να καθυστερήσει την προώθηση της φωτιάς προς το Πεντελικό; Δεν γνωρίζει ότι όσο προχωρεί και εξαπλώνεται η φωτιά αυξάνεται και ο κίνδυνος;

2. Την νύχτα 22/23 Αυγούστου περίμεναν στον κεντρικό δρόμο (λεωφόρος Αχαιών) του Ντραφίου μερικά πυροσβεστικά. Όμως αποχώρησαν όταν η φωτιά είχε αρχίσει να εισέρχεται στην περιοχή με αποτέλεσμα όταν η εισέβαλλε στο Ντράφι να μη υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα για να βοηθήσουν τους κατοίκους πολλοί από τους οποίους έδωσαν μάχη ζωής για να σώσουν την περιουσία τους και τη ζωή τους. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης μέσων ήταν να κατακαεί το 90% του Ντραφίου, να καούν κατοικίες, να πάθουν ζημιές λειτουργίες υποδομής κατοικιών, να καούν αυτοκίνητα κλπ. Ιδιο φαινόμενο αποχώρησης πυροσβεστικών έχει παρατηρηθεί και σε παλαιότερες πυρκαϊές.

Ερώτημα: Ποιος έδωσε την εντολή να αποχωρήσουν τα πυροσβεστικά και για ποιο λόγο; Που πήγαν τα μέσα τη στιγμή που το Ντράφι είχε αρχίσει να κινδυνεύει; Ποιας υπηρεσίας ήταν τα πυροσβεστικά, της Πυροσβεστικής, του ΣΠΑΠ ή άλλων Δήμων; Για ποιο λόγο δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα σε άλλη περιοχή και καμία στο Ντράφι; Οι κάτοικοι του Ντραφίου δεν είμαστε ίσοι απέναντι του νόμου σε σχέση με τους άλλους πολίτες και δεν δικαιούμαστε την ίδια μεταχείριση;

3. Κάθε φορά που καιγόμαστε και καθίσταται αναγκαίο να απομακρυνθούμε αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα λόγω της κατάστασης των άθλιων προσβάσεων από τη Μαραθώνος προς το Ντράφι. ΟΙ δρόμοι από Παλλήνη (Ελαιώνων) και από Πικέρμι προς Ντράφι κλείνουν για να κυκλοφορούν πυροσβεστικά αλλά και να μη κλείσουν αν η φωτιά φτάσει στο ύψος των δρόμων η διέλευση είναι αδύνατη λόγω της κατάστασης των δρόμων. Παρά την ύπαρξη μελέτης διάνοιξης της λεωφόρου Αχαιών από το Ντράφι προς τη Μαραθώνος (μήκος περίπου 1000μ) δεν έχει εκτελεσθεί κανένα έργο μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η ανεύρεση του Ντραφίου από τα μέσα πυρόσβεσης αλλά και να κινδυνεύουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες (όχι μόνο κάτοικοι) που κινούνται σαυτούς.

Ερώτημα: Για ποιο λόγο ο Δήμος Παλλήνης αρνείται να βελτιώσει την οδό Ελαιώνων ισχυριζόμενος ότι είναι αγροτική (είναι γεμάτη κατοικίες) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή μας καθημερινά και σε τραγικές καταστάσεις να δυσκολεύεται η παροχή βοήθειας; Γιατί δεν βελτιώνεται ο δρόμος από Πικέρμι προς Ντράφι από την Περιφέρεια Αττικής καθόσον ανήκει στο δευτερεύον οδικό δίκτυο; Για ποιους λόγους δεν χρηματοδοτείται η διάνοιξη της λεωφόρου Αχαιών προς τη λεωφόρο Μαραθώνος τη στιγμή που εκτελούνται άλλα έργα ήσσονος προτεραιότητας; Η ζωή των κατοίκων του οικισμού δεν έχει την ίδια αξία με τους υπόλοιπους πολίτες;

4. Την επομένη της καταστροφής (23-8-2009) υπήρχαν εστίες φωτιάς, έστω και μικρές, από τις οποίες όμως προέκυψαν αναζωπυρώσεις αλλά δεν φάνηκε κανένα ιπτάμενο μέσο να καταβρέξει ιδιαίτερα στα άλση, να περιορίσει τον κίνδυνο και να αποτρέψει την καταστροφή των αλσών μέσα στο Ντράφι που κάηκαν την ίδια μέρα. Επίσης μετά την καταστροφή ήλθαν πυροσβεστικά για παροχή βοήθειας αλλά μερικά από αυτά δεν προέβαιναν σε κάποια ενέργεια. Ζητήθηκε έστω και για λίγο να μετακινηθούν για πολύ λίγο χρόνο και να σβήσουν εστίες αλλά αρνήθηκαν.

Ερώτημα: Η παρουσία των πυροσβεστικών ήταν πιο αναγκαία μετά την καταστροφή παρά την ώρα της καταστροφής που έφυγαν; Ποιος αποφασίζει για τον συντονισμό αυτών χωρίς να λάβει υπόψη την πραγματική κατάσταση; Για ποιο λόγο τα πυροσβεστικά αναμένουν να λάβουν εντολή και δεν ανταποκρίνονται στο αίτημα πολιτών, που έχουν άμεση αντίληψη, να σβήσουν εστίες φωτιάς;

5. Στη δημιουργία συνθηκών  παρόμοιων καταστροφών υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως ο μη καθαρισμός των δασών και η απομάκρυνση των φυτικών υλών, ο μη καθαρισμός των οικοπέδων, η μη συνεχής ύπαρξη νερού, η έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας και η μη λήψη μέτρων πυροφύλαξης. Φυσικά η ευθύνη για την εκτέλεση των ανωτέρω είναι κατανεμημένη στους πολίτες, στην πολιτεία, στην Κοινότητα, στον ΣΠΑΠ, στην ΕΥΔΑΠ κλπ αλλά παρουσιάζονται φαινόμενα μη υλοποίησης με αποτέλεσμα τα τραγικά γεγονότα κάθε φορά που έχουμε πυρκαϊά.

Ερώτημα : Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των δασών; Κάθε χρόνο μαθαίνουμε ότι ο ΣΠΑΠ ζητά από το ΥΠΕΣ να καθαρισθούν τη στιγμή που είναι στις υποχρεώσεις του και χρηματοδοτείται από το κράτος (600.000€ το 2009) αλλά και τους ΟΤΑ μέλη του; Που πάνε τα χρήματα; Γιατί δεν επιβάλλει η Κοινότητα τον καθαρισμό των οικοπέδων και σε περίπτωση άρνησης των ιδιοκτητών να επιβάλλει τέλος και να τα καθαρίζει η ίδια, οπότε θα γλυτώναμε από τέτοιες καταστροφές; Για ποιο λόγο η ΕΥΔΑΠ σταματά ή περιορίζει το νερό στο δίκτυο τη στιγμή που ο κίνδυνος εξελίσσεται σε καταστροφές; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας και γιατί δεν ανοίγονται; Εξετάσθηκε ποτέ αν η ύπαρξη μιας ζώνης επαρκούς πλάτους στην κορυφογραμμή του Πεντελικού δεν θα επέτρεπε να περνά η φωτιά στην πλευρά των Μεσογείων όπως γίνεται κάθε φορά; Γιατί δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης αλλά οι υπεύθυνες αρχές αρκούνται μόνο στα παρατηρητήρια;

Κύριε Υπουργέ

Σαν σύλλογος κατοίκων του Ντραφίου έχουμε μεγάλη εμπειρία στις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαϊών που έχουμε ζήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η σπουδαιότερη διαπίστωση μας είναι η έλλειψη παροχής προστασίας της περιοχής του Ντραφίου όταν εκδηλώθηκαν πυρκαϊές με αποτέλεσμα να δημιουργείται η απορία «για ποιο λόγο το Ντράφι δεν δέχεται την πυροπροστασία που αφιερώνεται σε άλλες περιοχές με αποτέλεσμα την συνεχή καταστροφή του. Τι συμβαίνει, τι μας αποδίδουν, πως μας θεωρούν».

Οι εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει έχουν σαν αποτέλεσμα να διατυπωθούν τα παραπάνω ερωτήματα τα οποία εφόσον εξακολουθήσουν να υπάρχουν σε μερικά χρόνια θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια φαινόμενα επειδή οι φωτιές δεν πρόκειται να εκλείψουν εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης, αποφυγής εμπρησμών κλπ.

Επίσης ζητούμε την εφαρμογή του συνταγματικού δικαιώματος μας δηλαδή της ίσης αντιμετώπισης της περιοχής μας σε περίπτωση δυσμενών συνθηκών λόγω πυρκαϊών ή άλλων καιρικών συνθηκών. Δεν είναι δυνατό να βλέπουμε συνέχεια να καταστρέφεται το Ντράφι και άλλες περιοχές να γλυτώνουν επειδή για άγνωστους λόγους δέχονται ισχυρή βοήθεια σε αντίθεση με το Ντράφι.

Τελειώνοντας θέλουμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία και ιδιαίτερα την προστασία του ρέματος Βαλανάρη στο οποίο κατ΄επανάληψη έχουν καταπέσει οι όχθες και καταστρέφονται δρόμοι. Παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα η δεντροφύτευση για να επανέλθει το πράσινο και ο πνεύμονας οξυγόνου ολόκληρης της Αττικής που σήμερα δεν υπάρχει πλέον.

Ο σύλλογος μας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πυροφύλαξη και τον εθελοντισμό για την πολιτική προστασία της περιοχής, θα βοηθήσει με κάθε μέσο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος  στο οποίο  σήμερα κυριαρχεί το μαύρο χρώμα. Παρακαλούμε συνεπώς να εξετασθεί η δυνατότητα παροχής οικονομικής ενίσχυσης στον σύλλογο για την δεντροφύτευση του οικισμού και την ανακούφιση των κατοίκων.

Ζητούμε τον καθορισμό ραντεβού του ΔΣ του συλλόγου με το Υπουργείο για καλύτερη ενημέρωση και αξιολόγηση των αιτίων και συνεπειών. Επίσης ζητούμε από την Περιφέρεια Αττικής και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατ.Αττικής να λάβουν μέτρα για να εξασφαλισθεί η συνταγματική ισότιμη μεταχείριση των κατοίκων του Ντραφίου από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και θεσμούς οι οποίες εμπλέκονται σε δύσκολες καταστάσεις

Παρακαλούμε να έχουμε τις απαντήσεις σας εντός της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Παύλος Παπαδόπουλος
Γεωργία Αντωνέλου
Πρόεδρος ΔΣ
Γενικός Γραμματέας ΔΣ


Για να δείτε τις απαντήσεις που λάβαμε από τους αρμόδιους φορείς, παρακαλώ επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Απαντήσεις: Υπ. Εσωτερικών, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αν. Αττικής, Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να μπορέσετε να δείτε το αρχείο πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Adobe Acrobet Reader. Για να κατεβάσετε την τελεταία έκδοση κάντε κλικ εδώ.